Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Бразилія
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Міністерство закордонних справ України
«Міністерство закордонних справ України вбачає створений під егідою Міністерства економіки України веб-портал «Державна підтримка українського експорту» є дієвим інструментом висвітлення торговельного потенціалу нашої держави та просування вітчизняної продукції на світові ринки»

Украинские нефтепродукты
Українсько-бразильське співробітництво в сфері виробництва біопального (2006-2008 рр.)  
Параметри: ЗЕД, Економічне співробітництво

Українсько-бразильське співробітництво в сфері виробництва біопального (2006-2008 рр.)

 
Двостороннє співробітництво у зазначеній сфері поки що знаходиться на початковому етапі і полягає у вивченні українськими профільними міністерствами та відомствами, а також українськими виробниками, можливості використання бразильського досвіду у сфері виробництва біопального, зокрема етанолу та біодизелю.
 
Основними формами такої співпраці є участь сторін у відповідних наукових конференціях з біоенергії, відвідання українськими фахівцями та підприємцями провідних бразильських підприємств у зазначеній сфері з метою ознайомлення з досвідом Бразилії у розвитку галузі відновлюваних джерел енергії.
 
Зокрема, у серпні 2008 р. до Бразилії здійснила робочий візит делегація українських аграріїв у складі представників окремих українських підприємств (ТОВ “Галс-К”, ТОВ “Украгроком”, ТОВ “ПК Поділля”, ТОВ “Сингента”), яка провела переговори з Асоціацією виробників тростини Бразилії (UNICF), Регіональною асоціацією виробників біоетанолу м.Пірасікаба (APLA) та підприємством COSAN - одним із найбільших виробників цукрової тростини та етанолу, з метою налагодження зв’язків з бразильськими асоціаціями та підприємствами виробничої та переробної сфери.
 
Крім цього питання налагодження двостороннього співробітництва у галузі відновлюваних джерел енергії було предметом обговорення під час проведення Третього спільного засідання українсько-бразильської Міжурядової комісії з торговельно-економічного співробітництва у Києві 5-6 червня 2008 р. За результатом обговорення зазначеного питання було прийнято рішення про опрацювання та підготовку до підписання проекту Меморандуму про створення Консультативного українсько-бразильського Комітету з питань сільського господарства, однією із статей якого передбачається створення Робочої групи із співробітництва у сфері виробництва та використання біопального. У цьому зв’язку цілком логічною вважається подальша розбудова договірно-правової бази двосторонніх відносин у зазначеній галузі через розробку та підготовку до підписання українсько-бразильської міжурядової угоди про співробітництво у сфері виробництва та використання біопального.
 
Проблематикою виробництва біопального Бразилія займається протягом останніх трьох десятиріч. За цей період країна розробила та реалізувала найамбітнішу у світі енергетичну програму, згідно з якою більшість автомобільного парку країни було переведено на використання в якості пального повністю або частково етанолу, який виробляється з цукрової тростини.
 
 Бразилія стала першою країною в світі, яка запровадила виробництво машин, які використовують комбіновану систему пального “флекс”, що дозволяє не лише заправляти їх бензином або спиртом (етанол), але і використовувати змішану формою пального – бензин разом зі спиртом. Сьогодні автопарк машин в Бразилії з таким типом двигуна нараховує близько 4 млн. автомобілів. На бразильському ринку продажу автомобілів машини такого типу становлять більшість: зі 100 проданих автомобілів 88 – машини нового покоління з двигуном “флекс”. Успіх таких автомобілів настільки вражаючий, що автомобільні компанії в Бразилії “Фольксваген” та “Дженерал Моторс” припинили виробництво моделей, які обладнані лише бензиновими двигунами. Авіапідприємство “Ембраер”, яке є одним з найбільших у світі з виробництва в регіоні Латинської Америки пасажирських реактивних літаків, також працює зараз над використанням етанолової технології в авіації, зокрема в процесі налагодження серійного виробництва популярної версії літака сільськогосподарського призначення “Іпанема”.
 
Бразилія є другою у світі країною після США за обсягом виробництва етанолу, і є найбільшим його експортером – понад 3,4 млрд. літрів у 2006 р. Виробництво етанолу в Бразилії відрізняється від аналогічної індустрії у США тим, що при цьому в якості основного виду сировини використовується цукрова тростина, яка дозволяє досягти високого рівня енергетичної конверсії.
 
Завдяки далекосяжній програмі з виробництва етанолу і збільшенню використання біодизеля для забезпечення потужного автопарку Бразилії, який, окрім легкових автомобілів, нараховує 2 млн. вантажівок, автобусів і сільськогосподарської техніки, країна збільшила частку використання відновлюваних джерел в структурі національного енергоспоживання до 45% (включаючи виробництво гідроелектроенергії). Це втричі більше у порівнянні з 14% в середньому у світі.
 
Пошук Бразилією чистої, відновлюваної енергії включає також виробництво та поширення біодизеля згідно з відповідною національною програмою, запровадженою у 2004 р. Метою діяльності у зазначеному напрямі є поступове збільшення частки біодизеля у звичайному дизельному пальному, виробленому на нафтовій основі.
 
З 2005 р. бразильським законодавством встановлено нормативи, які дозволяють (проте не вимагають), щоб частка біодизеля у дизельному пальному дорівнювала 2%. З січня 2008 р. зазначена суміш є обов’язковою на всіх заправних станціях (2-й етап національної програми). У 2013 р. обов’язкова частка біодизеля у суміші має становити 5% у кожному літрі дизельного пального, виробленого на нафтовій основі (5-й етап програми).
 
Бразилія також займається популяризацією теми біопального у світі. У цьому зв’язку з 17 по 21 листопада 2008 р. в м.Сан-Паулу пройшла “Міжнародна конференція з біопального: біопальне як вектор відновлюваного розвитку”. У роботі конференції, яка закликана продемонструвати переваги виробництва спирту з цукрової тростини, взяли участь 92 делегації.
 
В ході конференції представники Бразилії піддали критиці розповсюджену у світі думку, що біопальне становить серйозну загрозу харчовій безпеці. За їх ствердженням, збільшення виробництва біопального не впливає на виробництва харчових продуктів. При цьому було наведено приклад, згідно якого у 70-х роках в Бразилії виробництво біопального становило 3200 літрів з гектару, а сьогодні – 6600 літрів з гектару, і ця цифра не є кінцевою. Водночас було підкреслено, що збільшення виробництва біопального не позначилося на виробництві зернових, збільшення площі посівних яких за цей же період зросло на 142%. Сьогодні площа земель, на яких вирощується цукрова тростина, становить 4,2 млн. гектар, що складає 0,5% загальної площі земель сільськогосподарського призначення Бразилії.
 
Досвід Бразилії є цінним з точки зору можливості його використання в рамках прийнятої в Україні у грудні 2006 р. урядової Програми виробництва дизельного біопалива на 2007-2010 роки, а також затвердженої Кабінетом Міністрів України Концепції Державної цільової науково-технічної програми “Розвиток виробництва і використання біологічних видів пального”.
 
В Україні потенціал біопального використовується на рівні 0,8%. Водночас держава імпортує близько 50% енергоносіїв.
 
Передбачається, що виконання положень Державної цільової науково-технічної програми сприятиме удосконаленню українського законодавства у сфері виробництва і використання біопального на основі економічних та фінансових стимулів. Крім цього, згідно Програми, буде здійснено оцінку ресурсного потенціалу для виробництва біопального в Україні і розвитку сирцевої бази, а також удосконалено технології з виробництва біоетанолу і дизельного пального.

У цьому зв’язку Посольством України проводиться робота з надання сприяння у встановленні відповідних контактів між українськими та бразильськими підприємствами, бізнесменами, а також представниками урядових структур двох країн, задіяних в зазначеному секторі.

Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Індонезія Ірак Іран Ісландія Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кіпр Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Мальта Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Пакистан ПАР Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
Валюта Географічне розташування Державний устрій Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку ЗЕД Інвестиції Інше машинобудування Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Митно-тарифне регулювання Міжурядова комісія Мінеральна сировина Населення Нетарифне регулювання Товари агропромислового комплексу Товари фармацевтичної промисловості Товари хімічної промисловості Товари чорної металургії Транспорт Транспортне машинобудування Транспортно-експедиційні послуги Туризм Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки