Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Бельгія
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Миколаївська обласна державна адміністрація
«Вважаємо, що сайт є зручним та інформаційно корисним для підприємств, які здійснюють зовнішню торгівлю, державних установ та інших користувачів»

Украинские нефтепродукты
Щодо основних економічних подій в Бельгії (станом на 09.09.2009)  
Параметри: Макроекономічні показники, Державний устрій, Економічні новини, Товари агропромислового комплексу, Фінансові послуги

 

Щодо основних економічних подій в Бельгії
 
09 вересня 2009 р.
 
 
 
(L’Echo) Бельгійці заощаджують все більше

За повідомленням Нацбанку Бельгії, у липні ц.р. обсяги коштів, що заощаджуються бельгійськими громадянами на банківських депозитних рахунках, збільшилися ще майже на 3 млрд.євро і склали загалом 175,4 млрд.євро, що сягає нового рекорду в історії бельгійської банківської системи.

З початку 2009 року спостерігається чітка тенденція до рівномірного збільшення заощаджень громадян з середнім показником зростання у 3,8 млрд.євро щомісяця.
Загалом з початку року на ощадних рахунках фізичних і юридичних осіб в банках Бельгії та їх філіях за кордоном осіло 26,6 млрд.євро. Це відбувається на фоні історично низьких процентних ставок для депозитів, особливо короткотермінових, до яких призводить монетарна політика Європейського центробанку в рамках протидії глобальній економічній кризі.

На сьогодні середньозважені відсотки, що нараховуються на короткотермінові депозити у найбільших європейських банках, складають 1,25% (1% базова ставка + 0,25% за тривалість депозиту (або
FP - FidelityPrime). Навіть банк ING, процентні ставки якого завжди були одними з найбільших, знижує свій FP з 15.09.2009 р. з 0,75% до 0,5%.

Не зважаючи на відновлення позитивних біржових показників, яке спостерігається з початку березня ц.р., а також збільшення ознак відновлення світової економічної діяльності, бельгійці продовжують віддавати перевагу безпеці власних коштів перед високими, але ризикованими прибутками.
Це відображає той рівень недовіри в суспільстві, який фіксується останнім часом Бельгостатом на найвищих за останні роки відмітках.

Разом з тим, експерти вважають, що вже з серпня ситуація зміниться, і обсяги заощаджувальних надходжень суттєво скоротяться.
Натомість мають зрости фонди, що задіються на біржових торгах, що у свою чергу слугуватиме додатковим імпульсом розвитку бельгійської економіки.


Бельгія зберігає свої позиції у рейтингу конкурентоздатності

Всесвітній економічний форум (ВЕФ) та
Doing Business Cвітового Банку відзначають певний прогрес Бельгії у питанні спрощення адміністративних процедур для підприємств.
 
Згідно висновку ВЕФ, Бельгія посіла 18-те місце серед країн світу за конкурентноздатністю підприємницьких процедур. Інше ж дослідження перемістило Бельгію у своєму рейтингу з 18 на 20-те місце, однак, як зазначає видання LEcho лише із-за розбіжностей в методології.


Продовжуються бюджетні суперечності щодо компетенції федерального та місцевих урядів

Федеральний уряд міг би вивільнити від 300 до 400 млн.євро бюджетних коштів в разі відмови від фінансування програм, які входять скоріше до компетенції урядів бельгійських регіонів та спільнот – такої думки дотримується віце-Прем’єр-міністр країни С. Ванакере. Зокрема, політик має на увазі програми розвитку великих міст, федеральні фонди для дошкільного виховання та деякі програми у сфері працевлаштування. Глава уряду Фламандського регіону К.Петерс, говорячи про т.зв. узурповані федеральним урядом компетенції, оцінює їх у 800 млн.євро.

Узгоджувальний комітет, покликаний до пошуку консенсусу між бельгійськими урядами (нагадаємо – за конституційним устроєм у Бельгії, окрім федерального, свої уряди мають три регіони: Фламандський, Валлонський та Брюссель-столиця, а також три мовні спільноти: нідерландомовна, франкомовна та німецькомовна), має намір продовжити наступного тижня дискусію щодо бюджетного розподілу між урядами.

На думку представників Комітету, розпорошення бюджету країни може негативно відобразитися в кінцевому рахунку на розвитку населених пунктів всієї країни.


Броварний сектор Європи під фіскальним тиском

Відповідно до щойно опублікованого 2-го дослідження аудиторської компанії
Ernst & Young щодо частки броварного бізнесу в економіці Європи, виробництво пива в європейських державах „31” (ЄС27+Туреччина, Швейцарія, Норвегія та Хорватія). досягнувши у 2008 р. 427 млн.гектолітрів, залишається найбільшим у світі, випереджаючи КНР (393 млн. гл) та США (234 млн. гл).

Європейське пивне виробництво минулого року збільшилося у 11 (!) разів порівняно з рівнем трьохрічної давнини.

Успіх Європи у цій сфері генеральний секретар спілки
Brewers of Europe Р. Луз-Косварен вбачає у тому факті, що величезні броварні підприємства, такі як AB-Inbev, SAB Miller (базується в Лондоні і має походження з ПАР), Heineken та Carlsberg (всі чотири є найбільшими у світовому вимірі), прекрасно співіснують з невеликими та зовсім маленькими броварнями в усіх без виключення країнах Європи.

Кількість малих підприємств цієї сфери збільшилася порівняно з 2006 р. на 25% і склала 3 700.
На фоні загального збільшення обсягів виробництва пива цифри фінансового обігу у сфері залишаються практично незмінними (124 млрд.євро включаючи НДС).

Поясненням цьому є суттєве збільшення оподаткування броварного виробництва (з 39 до 57 млрд. євро).
Зокрема, лише цього року 16 європейських країн збільшили фіскальне навантаження в секторі. При цьому варто брати до уваги збільшення майже на 24% вартості броварного виробництва, що пов’язано із збільшенням цін на сировину як результат фінансової кризи.

Дослідження демонструє, що 238 млн.гл в Європі розпродано через торговельні мережі і 156 у готельно-ресторанній сфері (ГРС). Разом з тим прибутки від продажів навпаки більші у ГРС (89 млрд.євро) ніж у роздрібній торгівлі (35 млрд.євро). Останнім часом ця тенденція змінюється – споживачі більше віддають перевагу споживанню вдома, ніж в кафе та ресторанах, що теж призводить до тиску на виробника.

Стурбованість броварів викликає і налаштованість шведського головування в ЄС на боротьбу із зловживанням алкоголю та підвищенням рівня податків на його виробництво.

Експерти підрахували, що лише минулого року внесок броварних підприємств у додану вартість європейської економіки склав близько 60 млрд. євро. Підприємства сфери придбали товарів і послуг на суму 24,5 млрд. євро, перешкоджаючи таким чином зростанню безробіття. Загальна пряма та опосередкована кількість робочих місць, які забезпечує броварство в Європі складає 2,5 млн.осіб. Підраховано, що 1 робоче місце в броварному виробництві генерує 1 роб. місце в торгівлі, 2 роб. місця в логістиці та 12 (!) в ГРС.
Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Ірак Іран Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Пакистан Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
IT та телекомунікації Будівництво Валюта Вироби з чорних та інших некоштовних металів Географічне розташування Державний устрій Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку Зв'язок ЗЕД Інвестиції Інформаційно-аналітичні послуги Інше машинобудування Інші послуги Каміння, скло, кераміка Консалтингові послуги Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Митно-тарифне регулювання Міжурядова комісія Мінеральна сировина Населення Нетарифне регулювання Святкові дні Страхування Товари агропромислового комплексу Товари легкої промисловості Товари чорної металургії Транспорт Транспортно-експедиційні послуги Туризм Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки