Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Бельгія
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Івано-Франківська обласна державна адміністрація
«Веб-Портал Державна підтримка українського експорту» за умови постійного поновлення інформації забезпечить українським товаровиробникам необхідну інформаційну підтримку в здійсненні ними зовнішньоекономічної діяльності»

Украинские нефтепродукты
Щодо основних економічних подій в Бельгії та Люксембурзі (01.10 – 15.10.09)  
Параметри: Населення, Макроекономічні показники, Валюта, Економічне співробітництво, Економічні новини, Енергоносії, Фінансові послуги

 


Щодо основних економічних подій в Бельгії та Люксембурзі  (01.10 – 15.10.09)

(За повідомленнями ЗМІ Бельгії)

01.10.09. Оприлюднено заяву Міністра-Президента Фландрії К. Пеетерса щодо захисту збереження філіалу заводу «Опель» в Антверпені, який наразі знаходиться під загрозою великого скорочення персоналу та навіть повного закриття. Економічна криза створює неабияке соціальне напруження у Фландрії.

Згідно із заявою, процес збірки автомобілів у філіалі «Опеля» в Антверпені коштує значно дешевше, ніж аналогічне виробництво на заводах у німецькому Бохумі або британському Еллесмері. За розрахунками фламандського урядовця, за умов щорічної збірки 135 000 автівок на Антверпенському заводі – саме таку кількість виробляє завод у Бохумі – вартість проведених робіт із збірки одного авто коштуватиме 1,920 євро у противагу 2,006 євро у Бохумі та 2,080 євро у порту Еллесмер.

Наведені К. Пеетерсом дані були фактично підтверджені в останньому німецькому тижневику «Der Spiegel». Передбачаються консультації представників фламандського уряду та антверпенського заводу з делегаціями із заводів «Опеля» Німеччини, Іспанії та Польщі та представниками європейських профспілок з метою вироблення спільної стратегії на переговорах з новим власником «Опеля» - корпорацією Magna, речник якої напередодні чітко заявив про плани скорочення персоналу заводів «Опеля» у Німеччині та Бельгії на 11 тис. чоловік.

***

29 вересня ц.р. в рамках регулярних консультацій між Європарламентом і Єврогрупою, Прем’єр-міністр Люксембургу Ж.- К. Юнкер виступив з промовою перед представниками Комітету з економічних та фінансових справ ЄП, в якій він представив загальну картину економічної ситуації в зоні євро.

Було відзначено певну стабілізацію економічного стану, яка „створює помірний оптимізм відносно другої половини 2010 р.”, проте, за словами Ж.- К. Юнкера, уряди країн - членів Єврозони повинні продовжувати приділяти значну увагу економічній ситуації з огляду на довгострокові наслідки фінансової кризи. Посилаючись на останні прогнози Європейської комісії та Міжнародного валютного фонду, Ж.-К. Юнкер повідомив, що "ВВП в зоні євро знизиться на 4% в 2009, а у 2010 р. очікується  відновлення порядку 0,3-0,5% ".

***

30 вересня в рамках візиту до Люксембургу міністра фінансів Туреччини М. Сімсека відбулися його зустрічі з Прем'єр-міністром Великого Герцогства Ж.–К. Юнкером та міністром фінансів Л. Фріденом.

М.Сімсек поінформував про економічну ситуацію в Туреччині, яка, не дивлячись на наслідки світової економічної кризи, залишається досить стабільною. За його словами, активність малого та середнього бізнесу в його країні з населенням у 75 мільйонів, більше половини якого молодше 24 років і має високий рівень освіти, є сильною стороною економіки.

Л. Фріден підтвердив готовність Люксембургу розглядати Туреччину як важливого економічного партнера. Він також високо оцінив зусилля, вжиті Анкарою щодо реформування політичної системи з огляду на її прагнення вступити до Євросоюзу.

На завершення зустрічі міністри підписали поправку до Конвенції про уникнення подвійного оподаткування між двома країнами.

В ході візиту відбувся українсько-люксембурзький економічний форум, участь в якому взяв керівник ТЕМ Посольства України в Бельгії в рамках організації подібного українсько-люксембурзького економічного форуму.

***

02.10.09 Прем’єр-міністр Люксембургу Ж.- К. Юнкер та міністр фінансів країни Л. Фріден взяли участь у неофіційних засіданнях Єврогрупи та Екофіну 1-2 жовтня ц.р. у Ґетеборзі (Швеція).

Серед основних розглянутих питань були результати саміту G20 у Пітсбурзі 24-25 вересня ц.р., вплив економічної кризи на потенціал зростання в зоні євро, підготовка до саміту міністрів фінансів країн – членів „Великої сімки” та щорічного саміту Міжнародного валютного фонду (МВФ) та Всесвітнього банку 3-6 жовтня ц.р. у Стамбулі.

***

06.10.09
Бельгійські ЗМІ опублікували коментарі Міністра - президента уряду Валлонського регіону Бельгії Р. Демотта щодо надання ліцензії заводу „FN Herstal” на поставки зброї до Лівії. Це надання ліцензії викликало негативну реакцію з боку бельгійських правозахисних організацій: Ліги з прав людини та Національної координації дій за мир і демократію.

Ліцензія була надана на наступний день після проведення регіональних виборів - 7 червня ц.р. і дає право на поставки 2 000 ракет-носіїв, тисячі гвинтівок і пістолетів для лівійської армії.

Р. Демотт назвав це питання складним і делікатним. За його словами, позитивних підстав прийняти таке рішення було більше. Зокрема, було взято до уваги відповідну європейську судову практику і надання більше 100 ліцензій сусідніми країнами. Міністр-президент також повідомив, що зброя має використовуватися для захисту гуманітарного коридору між портом Бенгазі та Суданом для доставки продуктів харчування біженцям з Дарфуру.

***

5 жовтня у Брюсселі пройшло надзвичайне засідання міністрів сільського господарства ЄС, під час якого обговорювалася ситуація на європейському ринку молочної продукції.

Незважаючи на багатотисячну маніфестацію виробників, міністри обмежились рішенням про проведення аналізу кризи. Комісар ЄС з питань сільського господарства М. Ф. Боель повідомив, що група експертів високого рівня розпочне роботу 13 жовтня ц.р. і до кінця червня 2010 р. має представити пропозиції щодо запровадження середньо - і довгострокових заходів, спрямованих на підтримку галузі. Зі свого боку, Міністр сільського господарства Бельгії С. Ляруелль запропонувала використати європейську систему колективних переговорів для підтримки цін на молоко і збереження доходів виробників.

Наступне засідання за участю міністрів відбудеться 19 жовтня ц.р. у Люксембурзі. 

***

ЗМІ коментують підсумки офіційного візиту Президента Бразилії до Бельгії Л. І. Лула да Сілва  5-6 жовтня ц.р, в ході якого було підписано цілу низку двосторонніх угод про співпрацю, а також досягнуто домовленостей щодо активізації економічного співробітництва. З цією метою Бразилія до кінця 2009 року відкриє у Брюсселі представництва Експортного агентства (APEX) та Національної промислової конфедерації (CNI).

У травні 2010 року Бразилію відвідає економічна місія Бельгії на чолі з наслідним принцом Філіпом.      

***

Відбулися переговори Міністра економіки та зовнішньої торгівлі Люксембургу Ж. Креке з Головою торгової асоціації Таїланду К. Сіттеаморном, в ході яких порушувалися питання щодо стану та перспектив розвитку двосторонніх економічних відносин та торгівлі. Під час проведення економічного семінару „Люксембург-Таїланд: партнерство та інвестиції” люксембурзький урядовець закликав вітчизняних підприємців не замикатися на ділових контактах з країнами ЄС, а скористатися можливостями, які надає зростаюча економіка країн Південно-Східної Азії та її ринки.

***

08.10.09
Під час свого офіційного візиту до Бельгії Заступник Голови КНР Сі Цзиньпін провів 7 жовтня переговори з Прем’єр-міністром Бельгії Г. Ван Ромпеєм. С. Цзиньпін наголосив, що за 38 років після встановлення дипломатичних відносин між Китаєм та Бельгією сторони підтримують контакти на різних рівнях, швидко розвивається ділове співробітництво.

У 2008 році двосторонній товарообіг перебільшив 20 млрд. доларів, що у 1000 разів більше у порівнянні з періодом, коли були встановлені дипломатичні відносини між двома країнами. Обидві сторони наголосили на позитивних результатах у співробітництві в финансовій, науково-технічній та культурній галузях та у сфері освіти. Герман Ван Ромпей заявив, що Бельгія дотримується політики єдиного Китаю, займає принцип невтручання у внутрішню політику, не підтримує сепаратистську діяльність у тій чи іншій формі.

***

6 жовтня в Люксембурзі відбулося 5-е засідання Комітету партнерства між Великим Герцогством Люксембург та Республікою Нікарагуа під головуванням Міністра з питань розвитку співробітництва та гуманітарної діяльності Люксембургу М.-Ж. Жакобс та заступника міністра з питань співробітництва Нікарагуа В. Жентшке. Сторонами обговорено хід виконання Програми співробітництва на 2007-2010 рр.

Окрім того, В. Жентшке представив стратегію уряду Нікарагуа у боротьбі з бідністю, а також інформував щодо розподілення допомоги у 31,6 млн. євро, передбаченої Програмою до 2010 р. на традиційні сектори співробітництва, зокрема охорону здоров'я, водопостачання, освіту та професійну підготовку, особливо в галузі туризму та готельної індустрії.

***

12.10.09 Прем'єр-міністр, міністр фінансів Люксембургу Ж.- К. Юнкер взяв участь у саміті міністрів фінансів „великої сімки” 10-11 жовтня, а також засіданні Міжнародного валютно-фінансового комітету та форуму Міжнародного валютного фонду у Вашингтоні. Ж.-К. Юнкер відзначив, що „потрясіння останнього часу підкреслили необхідність обмеження впливу фінансового сектору на реальну економіку. Має бути забезпечена макроекономічна стабільність, що може бути досягнуто за рахунок структурних реформ на ринках товарів та послуг та ринку праці”.

***

14.10.09 В парламенті Бельгії Прем’єр-міністром Г. Ван Ромпеєм представлено проект бюджету країни на 2010-2011 рр.

Основні додаткові надходження мають принести наступні галузі: 420 млн. євро за два роки дасть підвищення акцизу на дизельне пальне на 4 центи за літр у 2010 р. та 8 центів у 2011 р. Підвищення акцизу на тютюнові вироби - 59 млн. у 2010 р. За рахунок сектору держслужбовців – 200 млн. євро у 2010 р. Додатковий податок для банків у розмірі 0,1% від депозитного портфелю установи має принести 220 млн. у 2010 р., 670 млн. у 2011 р. і потім щорічно 540 млн. євро. Надходження із сектору атомної енергетики, в обмін на дозвіл продовження використання АЕС до 2025 р., складуть 215 млн. у 2010 р. та по 245 млн. євро щорічно до 2014 р. За рахунок боротьби з тіньовими доходами та нелегальним працевлаштуванням уряд планує отримати 725 млн. євро у 2010-2011 рр.

Передбачені заходи викликали низку скептичних зауважень з боку опозиції. Зокрема партія „зелених” зазначила, що енергетичний сектор має сплачувати вдвічі більше, як це планувалось попередньо, за продовження використання атомних станцій. Окрім того, уряд не має жодних гарантій від виробників електроенергії, так само, як і від банків країни, що згадані додаткові податки не призведуть до підвищення тарифів та ставок для населення.

***

За три літніх місяці бельгійці поклали на свої ощадні рахунки 10 мільярдів євро, що збільшило загальну суму заощаджень до рекордної цифри 178,104 мільярдів Євро, повідомляється в даних Національного банку Бельгії.

Після початку світової фінансової та економічної кризи восени 2008 року бельгійці стали більше відкладати на „чорний день”, таким чином, їх збереження з листопада по грудень 2008 року зросли більш, ніж на 30 млрд. євро. З тих пір ця сума зростає кожного місяця на 10 млрд. євро.

За прогнозами бельгійських експертів, незважаючи на деякі ознаки покращення економічної ситуації в країні, зростання безробіття продовжуватиметься та зберігатиметься і в наступному році.

***

Уряд Бельгії переніс на десять років, до 2025 року, початок виведення з експлуатації ядерних енергетичних потужностей в рамках політики відмови від використання атомної енергії - заявив міністр енергетики і клімату Поль Манетт.

В даний час на АЕС Бельгії виробляється близько 55% електроенергії країни.

"Продовження термінів експлуатації атомних реакторів необхідно для створення балансу енергетичної безпеки, яка, з одного боку, може бути забезпечена спорудженням нових об'єктів атомної промисловості, а також достатніми капіталовкладеннями в поновлювані джерела енергії", - вважає Г. Деконінк, професор, департаменту електроенергетики та архітектури обчислювальних систем Інституту енергетики Університету Лювена (Бельгія). "На даний момент у Бельгії немає достатньої кількості джерел відновлюваної енергії, які змогли б перейняти естафету "ядерних об'єктів, які закриються", - пояснив він.

***

14-15 жовтня ц.р. на запрошення Великого Герцога з державним візитом у Люксембургу перебувала Президент Ірландії М. Макеліс.

***

15.10.09 За результатами представлення Прем’єр-міністром Бельгії Г. Ван Ромпеєм у парламенті проекту федерального бюджету, Міністр фінансів країни Д. Рейндерс заявив, що не слід чекати найближчим часом різкого зниження цін від зменшення ставки ПДВ, оскільки вже сьогодні у промисловості (в першу чергу – у ресторанному бізнесі та будівництві) вартість товарів та послуг розраховано з урахуванням нової ставки податків.

Натомість, Міністр прогнозує створення близько 18 тис. робочих місць. Д. Рейндерс підкреслив, що спеціальний урядовий орган буде щоквартально відслідковувати стан ринку праці у цих галузях. «Якщо через півроку буде створено половина з прогнозованих робочих місць, ми зможемо сказати, що економіка виграла від зниження ПДВ», - зазначив Міністр.

***

ЗМІ повідомляють про початок судового процесу проти уряду Бельгії, ініційованого групою громадян. Позивачі звинувачують уряд у замовчуванні інформації про вірус A(H1N1) та можливі наслідки добровільної вакцинації. Громадяни вважають, що це є грубим порушенням їх фундаментальних прав та свобод, особливо враховуючи факт централізованої реєстрації вакцинованих.



 

Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Індонезія Ірак Іран Ісландія Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кіпр Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Мальта Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Пакистан ПАР Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
IT та телекомунікації Будівництво Валюта Вироби з чорних та інших некоштовних металів Географічне розташування Державний устрій Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку Зв'язок ЗЕД Інвестиції Інформаційно-аналітичні послуги Інше машинобудування Інші послуги Каміння, скло, кераміка Консалтингові послуги Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Митно-тарифне регулювання Міжурядова комісія Мінеральна сировина Населення Нетарифне регулювання Святкові дні Страхування Товари агропромислового комплексу Товари легкої промисловості Товари чорної металургії Транспорт Транспортно-експедиційні послуги Туризм Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки