Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Бельгія
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
УКРАВТОПРОМ, Асоціація автовиробників України
«Асоціація підтримує створення порталу вітчизняних експортерів у мережі Інтернет, що безумовно буде сприяти поширенню конкурентоспроможної продукції українського виробництва на міжнародній арені»

Украинские нефтепродукты
Щодо економічних подій в Бельгії та Люксембурзі (19.11 – 25.11.09)  
Параметри: Економічне співробітництво, Економічні новини, Транспорт, IT та телекомунікації

 

Щодо економічних подій в Бельгії та Люксембурзі  (19.11 – 25.11.09)

(За повідомленнями ЗМІ Бельгії)


19.11.09.  Працівниками бельгійської залізниці у м. Льєж заблоковано рух швидкісного потягу міжнародного сполучення „Thalys”. У такий спосіб залізничники висловили свій протест проти загрози реструктуризації галузі та очікуваних масових скорочень персоналу. Профспілки залізничників погрожують адміністрації новими акціями та вимагають оприлюднення планів щодо
рекапіталізації вантажних перевезень.  
 
***

20.11.09  19 листопада під час засідання глав держав та урядів країн-членів ЄС Прем’єр-міністра Бельгії Г.Ван Ромпея було обрано Першим Постійним головою Європейської ради ЄС.

Мандат його перебування на посаді складатиме два з половиною роки і може бути подовжений на новий термін один раз. Приступити до виконання своїх обов’язків він має не пізніше 1 січня 2010 р.

У промові з нагоди обрання на цю посаду Г. Ван Ромпей зазначив, що у своєму призначенні бачить також ознаку вдячності Бельгії, яка є країною-засновницею ЄС і протягом всього часу робила свій внесок у будівництво Європи. Він також підкреслив, що Європа є союзом цінностей, і тому ЄС є відповідальним за те, щоб відігравати важливу роль у світі, який не має майбутнього без численних європейських цінностей. У цьому контексті, Г. Ван Ромпей висловив надію на подальше розширення ЄС протягом наступних двох з половиною років за рахунок країн, які виконують відповідні умови.
 
20 листопада Г. Ван Ромпей провів традиційне засідання уряду у вузькому колі (Прем’єр-міністр і Віце-прем’єр-міністри), після чого відбулося останнє за його головуванням засідання Ради міністрів.

Король Альберт ІІ після зустрічі з Г. Ван Ромпеєм розпочав консультації з лідерами політичних партій урядової коаліції щодо нової кандидатури на посаду Прем’єр-міністра Бельгії. Найбільш вірогідно, главою уряду Бельгії стане Міністр закордонних справ І. Летерм. Серед кандидатур на його теперішню посаду називаються Віце-прем’єр-міністр, Міністр фінансів і Міністр інституціональних реформ Бельгії Д. Рейндерс та Міністр співробітництва для розвитку Бельгії Ш. Мішель.  
   
***

23.11.09  Відбулася урочиста церемонія проводів Прем’єр-міністра Бельгії Г. Ван Ромпея, який 1 січня 2010 р. стане першим Головою Європейської Ради.

Напередодні Король бельгійців Альберт II доручив колишньому прем’єр-міністру країни В. Мартенсу підготувати всі необхідні матеріали для передачі справ від Г. Ван Ромпея до наступного прем’єр-міністра.
21 та 22 листопада В. Мартенс провів низку консультацій з керівниками партій урядової коаліції, віце-прем’єр-міністрами та головами Сенату і Палати Представників. Міністр закордонних справ І. Летерм відмінив заплановані на цей тиждень візит до Марокко та Алжиру, де мав брати участь у економічній місії Принца Філіпа. Федеральне агентство зовнішньої торгівлі Бельгії вважає економічну місію в Марокко найбільш важливою подією з 2004 р., коли проводилася аналогічна акція у КНР.

***

23.11.09  Єврокомісія оголосила Бельгії перше офіційне попередження щодо забруднення повітря. На думку ЄК, уряд країни докладає недостатньо зусиль у боротьбі з твердими частками у повітрі. Найбільша частина забруднень йде від промислових та густонаселених регіонів Фландрії, уряд якої у липні ц.р. попросив у ЄК більше часу на вирішення цієї проблеми, але отримав відмову. Якщо уряд країни не вживе рішучих заходів у цьому напрямку і до 2011 р. рівень забруднення повітря не буде відповідати європейським нормам, ЄК подасть на Бельгію до суду.

Крім Бельгії, аналогічне попередження від ЄК отримали ще сім країн ЄС.

***

24.11.09  Цього тижня компанія „Дженерал Моторс” має представити до Єврокомісії свої проекти щодо зменшення потужностей заводів концерну Опель. Було вирішено, що Європейська комісія буде відігравати координуючу роль між американським концерном та країнами, на території яких знаходяться заводи „Опель”.

Напередодні відбулося засідання за участю представників цих країн та ЄК, метою якого стало уникнення змагання у кількості субсидій під час реструктуризації „Опеля”. Міністр-президент Фландрії К. Петерс та Міністр економіки Бельгії В. Ван Квікенборн взяли участь у згаданій зустрічі.

За інформацією „Дженерал Моторс”, реструктуризація „Опеля” коштуватиме 3,3 млрд. євро. Компанія очікує отримати частину цією суми в якості державної допомоги, але за „європейськими правилами гри”. Уряд Фландрії готовий виділити 500 млн. євро фінансової підтримки для реструктуризації заводу „Опель” в Антверпені, підкреслюючи, що, виходячи з суто економічних факторів, цей завод є одним із найбільш рентабельних у Європі.

***

24.11.09  Економічна місія Люксембургу до США. Для зміцнення двосторонніх зв'язків з філіями низки великих компаній США в Люксембурзі, Великий Герцог Люксембургу, у супроводі міністра економіки і зовнішньої торгівлі Жана Креке перебував з економічною місією у Сполучених Штатах Америки з 16 по 19 листопада ц.р..

Делегація Люксембургу зустрілася з керівниками компанії „DuPont de Nemours” у Вілмінгтоні (штат Делавер), „Guardian Industries” в Оберн-Хіллз (штат Мічиган), „Delphi Automotive” в Трої (штат Мічиган), та „Goodyear Tire” у Акрон (штат Огайо). Як повідомляє люксембурзька газета „Tageblatt”, сторонами обговорювалися ключові тенденції ринку на глобальному рівні та корпоративна стратегія співробітництва між двома країнами.

***

25.11.09  Сьогодні новопризначений Прем’єр-міністр Бельгії І. Летерм принесе присягу Королю Бельгії Альберту ІІ, після чого у п’ятницю 27 листопада ц.р. виступить з промовою в Парламенті, який має висловити йому довіру.

Як повідомляє видання „L’Echo”, теперішні міністри бельгійського уряду зовсім не в захваті від цього призначення, оскільки очікують істотних кадрових змін. Підходи до організації роботи нового прем’єра значно відрізняються не в кращу сторону від тих, до яких звикли міністри за період управління країною Г. Ван Ромпея.

Нещодавно, в ході візиту Президента В. А. Ющенка до Бельгії 15-16.10.2009 р., І. Летерм  висловлювався на підтримку
української євроінтеграції.

***

25.11.09  Вчора Єврокомісія прийняла у третьому читанні т.зв. пакет „Телеком ІІ” (реформи ЄС у телекомунікаційній сфері), який було внесено на її розгляд ще у 2007 р.

Європейські телекомунікаційні реформи передбачають розширення можливостей вибору телекомунікаційних засобів, підвищення конкурентності у сфері, запровадження більш швидкісного та дешевшого Інтернету для європейців.

***

25.11.09  Голова керівного комітету Державної федеральної служби економіки Бельгії (перший заступник Міністра економіки) Л. Вержюс вручив вчора Г. Ван Ромпею, який залишає посаду Прем’єр-міністра Бельгії, проект „Кодексу економічного права Бельгії”.

Церемонія відбулася в присутності двох міністрів бельгійського Міністерства економіки: В. Ван Квікенборна,- міністра підприємництва та С. Лярюель, - міністра середніх і малих підприємств сільського господарства і наукової політики. Кодекс, розроблений за ініціативи Міністерства економіки Бельгії за участі провідних економістів, юристів та функціонерів країни має на меті врегулювання деяких аспектів економічної діяльності в країні, які потребують модернізації в умовах сучасності.

Одним з таких аспектів є величезна кількість бельгійських законодавчих актів у сфері економіки, які залишаються чинними, але втратили свою актуальність чи опинилися зовсім забутими. Більшість законодавчих текстів стала зовсім не сумісним з нормами європейського економічного законодавства та міжнародними зобов’язаннями, які взяла на себе Бельгія протягом останніх десятиліть. Експерти вважають запропонований економічний кодекс свого роду „перезарядкою” системи регулювання економічної діяльності країни. Одним із головних завдань запропонованого Економічного кодексу є створення сприятливих законодавчих умов для розвитку свободи підприємництва та забезпечення вільної конкуренції.

***

25.11.09  Опубліковано звіт Організації економічного співробітництва і розвитку, який серед основних своїх висновків підтверджує існування загальної тенденції до зменшення фіскального тиску в країнах світу.

За даними дослідження ОЕСР, у 2008 р. середній показник фіскальних зборів зменшився з 35,8% до 35,2% ВВП. Продовження цієї тенденції очікується і у 2009 р. Зменшення фіскального тиску оцінюється як захід урядів у боротьбі проти світової економічної кризи.

Однак, „не варто вбачати у цьому позитив, - зазначає Генеральний секретар ОЕСР А. Гурріа, - оскільки це зменшення податкових надходжень ілюструє ту широту кризової проблеми, з якою зштовхнулися уряди більшості країн в пошуках шляхів збалансування бюджетів свої держав”.
 
У списку ОЕСР Данія. як і раніше, посідає 1 місце по силі фіскального тиску з показником 48,3% ВВП. Далі слідують Швеція (47,1%) і Бельгія (43,2%). Туреччина (23,5%) та Мексика (21,1%) замикають список з найменшими показниками.

Ірландія, Іспанія, Ісландія зафіксували найактивнішу динаміку зменшення податкового навантаження у 2008 р. Загалом же серед країн, які досліджувалися ОЕСР у 17-ти зафіксовано зменшення фіскального тиску, однак у 9-ти країнах цей тиск зазнав збільшення.

 

 

Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Індонезія Ірак Іран Ісландія Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кіпр Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Мальта Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Пакистан ПАР Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
IT та телекомунікації Будівництво Валюта Вироби з чорних та інших некоштовних металів Географічне розташування Державний устрій Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку Зв'язок ЗЕД Інвестиції Інформаційно-аналітичні послуги Інше машинобудування Інші послуги Каміння, скло, кераміка Консалтингові послуги Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Митно-тарифне регулювання Міжурядова комісія Мінеральна сировина Населення Нетарифне регулювання Святкові дні Страхування Товари агропромислового комплексу Товари легкої промисловості Товари чорної металургії Транспорт Транспортно-експедиційні послуги Туризм Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки