Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Бельгія
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Запорізька обласна державна адміністрація
«Структура та можливості створеного Вами інформаційного порталу, на наш погляд, цілком відповідають завданням державної політики з розвитку експорту та будуть корисні як підприємствам, так і фізичним особам»

Украинские нефтепродукты
Основні економічні події в Бельгії та Люксембурзі (листопад-грудень 2009 р.)  
Параметри: Довідкова інформація, Економічні новини

Основні економічні події в Бельгії та Люксембурзі (листопад-грудень 2009 р.)

 

26.11.09 Новопризначений Прем’єр-міністр Бельгії І.Летерм представив Королю членів нового уряду, серед яких новий Міністр закордонних справ Бельгії, котрим, як і прогнозувалося, став Стівен Ванакере. У попередньому уряді він очолював Міністерство з питань державної служби, державних підприємств та інституційних реформ Бельгії. Водночас, інформуючи про повернення І.Летерма на посаду Прем’єр-міністра Бельгії, місцева преса розмірковує над тим, чи дійсно цей вибір є вірним. У зв’язку з призначенням нового уряду на чолі з І.Летермом, бельгійські ЗМІ позитивно оцінюють те, що пошук відповіді на складну проблему виборчого округу Брюссель-Халл-Вільворде було доручено колишньому Прем”єр-міністру Ж.-Л.Дегане. Це дасть можливість уряду Летерма сконцентруватися на вирішенні соціальних та економічних питань, зокрема, пов’язаних з бюджетним дефіцитом. Аналізуючи останні публікації у нідерландомовних виданнях, „Фландерс-ньюз” констатує, що нинішнє призначення для І.Летерма є „останнім шансом”. Він повинен буде довести, що має дипломатичних хист та політичну мужність для того, аби реалізувати за допомогою свого нового уряду пропозиції, які будуть підготовлені Ж.-Л.Дегане навесні наступного року.
 
Урядовий сайт Люксембургу оприлюднив інформацію з аналізом поточної ситуації на ринку праці країни. Станом на 31 жовтня ц.р. кількість безробітних у Люксембурзі, зареєстрованих в Адміністрації з питань працевлаштування, становила 14 062 осіб. У порівнянні з попереднім місяцем, кількість безробітних зросла на 5%. В цілому ж рівень безробіття по країні станом на жовтень ц.р. сягнув 6 %.
 
27.11.09 За інформацією головного менеджера відділення «Дженерал моторз» у Європі Н.Рейлі, майбутнє Антверпенського філіалу «Опеля» залишається невизначеним. Про це він заявив на прес-конференції за підсумками переговорів високого рівня між профспілками та керівництвом «Опеля» з тематики реструктуризації заводу. За словами Н.Рейлі, «Опель» має скоротити 20% своїх виробничих потужностей, що передбачає звільнення близько 9 тис. працівників в Європі. 50-60% скорочення персоналу припаде на німецькі заводи. У відділенні «Опеля» в Антверпені робоча група з цього питання має провести додаткові зустрічі з профспілками для знаходження альтернативних рішень. При цьому, головний менеджер не уточнив суть таких рішень.    
 
30.11.09 До уряду Бельгії надійшло звернення від Федерації профспілок країни щодо необхідності обговорення економічної ситуації та, зокрема, різного статусу службовців та робітників. На думку профспілок, останні є менш захищеними та можуть бути простіше звільнені. За їх підрахунками, якщо державна політика в цій сфері залишиться незмінною, то у найближчий час ще 90 тис. людей втратять роботу. Висловлюючи свою позицію з цього приводу, Прем’єр-міністр І.Летерм зазначив, що зазначене питання має вирішуватись між роботодавцями та профспілками і не потребує втручання уряду. Це викликало розчарування Федерації профспілок, яка вже заявила про намір продовжувати наполягати на кращому захисті найманих працівників та вирівнюванні їх статусу з держслужбовцями.
 
29 листопада Прем’єр-міністр Люксембургу Ж.-К.Юнкер, як голова Єврогрупи, перебував з візитом у м.Нанкін в Китаї, де він узяв участь у другому макроекономічному діалозі між зоною євро та Китаєм. До складу делегації увійшли також президент Європейського центрального банку Ж.-К.Тріше та Єврокомісар з економічних питань Х.Альмунія. З китайської сторони були присутні Прем’єр-міністр В.Дзябао, міністр фінансів С.Сюйжень, голова Народного банку Китаю Ж.Сяочуан та голова Національної комісії з розвитку та реформ Ж.Пінг. Виступаючи на спільній прес-конференції, представники ЄС заявили, що цей діалог продовженням попередніх консультації, які відбулися у листопаді 2007 року в Пекіні. Одним із головним питань зустрічі став економічний розвиток у Китаї та в зоні євро. Було відзначено, що „зростання китайської економіки у 2009 році має бути на рівні 8%, у той час, коли у єврозоні у 2009 році матиме місце зменшення у -4% і лише у 2010 році вельми помірне зростання”. Окрім того, було обговорено китайську грошову політику та, зокрема, обмінний курс євро-юань, який, на думку сторін, має відображати реальні тенденції в економіці країни.
 
1 грудня о 8.15 за центральноєвропейським часом, після 6 місяців перебування на Міжнародній космічній станції (МКС), бельгійський астронавт Ф. Де Вінне повернувся на Землю разом із росіянином Р.Романенком та канадцем Р.Тірском. Бельгійська делегація, до складу якої увійшла також федеральний міністр С.Ларуель, яка відповідає за наукові дослідження, того ж дня відбула до Москви, щоби бути присутньою при поверненні космонавтів до ЦУП. ЗМІ інформували, що, починаючи 9 жовтня 2009 р., Ф. Де Вінне отримав наказ взяти на себе командування Міжнародною космічною станцією. Він став першим неросійським та неамериканським командиром МКС та виконував цю функцію протягом 46 днів.
 
30 листопада за ініціативою Міністерства економіки та зовнішньої торгівлі Люксембургу відбулася презентація Закону від 5 червня 2009 року „Про заохочення наукових досліджень, розробок та розвитку інноваційної діяльності”. Міністр економіки Ж.Креке у виступі відзначив, що згаданий закон дозволить стимулювати інноваційний потенціал країни та активізувати наукові дослідження, сприятиме підвищенню конкурентоспроможності люксембурзьких підприємств. Урядовець відзначив, що державна політика у згаданій галузі наукових досліджень та інновацій належить до стратегічних пріоритетів розвитку країни. 
 
03.12.09 Рада міністрів Євросоюзу з економіки та фінансів (Екофін) на засіданні 2 грудня ц.р. в Брюсселі зобов’язала дев'ять країн ЄС - Австрію, Бельгію, Німеччину, Італію, Нідерланди, Португалію, Словаччину, Словенію та Чехію скоротити дефіцит своїх державних бюджетів, що перевищує допустимий максимум, який становить 3%. Як повідомляють бельгійські ЗМІ, із посиланням на європейський Пакт стабільності та зростання, однією з вимог членства в ЄС є показник бюджетного дефіциту, що складає не більше 3% від національного ВВП. Дисциплінарна процедура ЄС у зв'язку з перевищенням бюджетних дефіцитів, крім рекомендації їх подолання, передбачає встановлення конкретних термінів для приведення бюджету у відповідність до норм ЄС. Так, Екофін зажадав від Бельгії та Італії скорочення дефіциту бюджету до рівня нижче 3% у 2012 році, а від Австрії, Німеччини, Нідерландів, Португалії, Словаччини, Словенії і Чехії - до 2013 року.
 
Як повідомляє бельгійське видання „La Libre Belgique”, Міністр енергетики Бельгії П.Маньєтт спростував інформацію, що процес зниження цін на енергоносії для бельгійців знаходиться під загрозою. "Немає необхідності коригувати бельгійське законодавство у зв’язку з угодою, яку між собою уклали в жовтні ц.р. дві компанії „Creg” та „Fluxys”. Відповідно до цієї угоди, витрати на транспортування і зберігання газу скоротяться на 35% з 1 січня 2010 року, що має забезпечити для кожної бельгійської родини щорічну економію, в середньому, в розмірі 25 євро”, - заявив Міністр.
 
За повідомленням люксембурзьких ЗМІ, із посиланням на дослідження „Eurostat”, незважаючи на незначне зростання економіки в єврозоні, у багатьох країнах Європи все ще важко знайти роботу. Відповідно до дослідження, рівень безробіття в Люксембурзі становить 6,6% , в той час, як у Швейцарії він дорівнює 4,2%, в Норвегії - 3,2% 2, у Швейцарії - 4,2%, Нідерландах та Австрії - 4,8%.
 
04.12.09 Університет Антверпену оприлюднив результати щорічного соціологічного дослідження, згідно з яким все більше бельгійців опиняються за межею бідності у зв'язку з всесвітньою фінансовою кризою. Згідно з дослідженням, наразі спеціальними комісіями розглядаються близько 73 тис. справ «особистих банкрутств», половина з яких пов'язана зі сплатою рахунків за комунальні послуги. У дослідженні привертається увага до того факту, що у зв'язку із втратою роботи внаслідок економічної кризи за межею бідності стали опинятися родини, які вважалися «середнім класом». Науковці підкреслюють, що близько 12% дітей у Бельгії виховуються у сім'ях, які живуть на допомогу по безробіттю, що значно більше середньоєвропейського показника (9,4%). Більш ніж 18% дітей віком до 6 років живуть за межею бідності, що в свою чергу унеможливлює їх якісну освіту та значно зменшує шанси на ринку праці у майбутньому.
 
У зв'язку із значним зростанням рівня безробіття у Люксембурзі спілка профспілок країни «оголосила війну» безробіттю. В оприлюдненому сьогодні прес-релізі спілки підкреслюється, що найбільше постраждали від наслідків економічної кризи малозабезпечені верстви населення і, насамперед, молодь. Спілка вимагатиме від уряду Люксембургу проведення реформи ринку праці та створення, як мінімум, 20 тис. робочих місць.
Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Ірак Іран Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кіпр Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ ООН Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
IT та телекомунікації Будівництво Валюта Вироби з чорних та інших некоштовних металів Географічне розташування Державний устрій Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку Зв'язок ЗЕД Інвестиції Інформаційно-аналітичні послуги Інше машинобудування Інші послуги Каміння, скло, кераміка Консалтингові послуги Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Митно-тарифне регулювання Міжурядова комісія Мінеральна сировина Населення Нетарифне регулювання Святкові дні Страхування Товари агропромислового комплексу Товари легкої промисловості Товари чорної металургії Транспорт Транспортно-експедиційні послуги Туризм Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки