Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Бельгія
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
УКРАВТОПРОМ, Асоціація автовиробників України
«Асоціація підтримує створення порталу вітчизняних експортерів у мережі Інтернет, що безумовно буде сприяти поширенню конкурентоспроможної продукції українського виробництва на міжнародній арені»

Украинские нефтепродукты
Торговельно-економічне співробітництво між Україною та Бельгією (2010 р.)  
Параметри: Міжурядова комісія, ЗЕД, Економічне співробітництво

 

Русскоязычный заголовок: Торгово-экономическое сотрудничество между Украиной и Бельгией (2010 г.)
 
Торговельно-економічне співробітництво між Україною та Бельгією (2010 р.)



 
Загальні статистичні дані свідчать про те, що протягом 2010 р. вдалося подолати негативні тенденції в українсько-бельгійській торгівлі, які спостерігалися у 2009 р. Так, за даними Держкомстату України, за результатами 2010 року двостороння торгівля товарами і послугами зросла на 20%, склавши 1 млрд. 247,4 млн. дол. США. При цьому український експорт до Бельгії збільшився на 17,3% (596,229 млн.дол.США), імпорт збільшився на 22,6% (651,172 млн.дол.США). Сальдо двосторонньої торгівлі склало -54,9 млн.дол.США.
Обсяг прямих інвестицій з Бельгії в економіку України збільшився протягом 2010 р. на 2,18%, склавши 65,5 млн.дол.США.
 
Квінтесенцією розвитку торговельно-економічного співробітництва з Бельгією у 2010 р. стало успішне проведення 21-25 листопада звітного року Економічної місії Наслідного Принца Філіпа на чолі делегації бельгійських підприємців (делегація налічувала близько 200 осіб, у т.ч. більше 160 представників ділових кіл).
 
З цією метою протягом 2010 р. було проведено низку заходів, зокрема: забезпечено участь у 7-ми робочих зустрічах в МЗС Бельгії та бельгійському Агентстві із зовнішньої торгівлі, ініційовано створення Бельгійсько-українського бізнес-клубу, який планується перетворити в ближчій перспективі у двосторонню ТПП, спільно з Бізнес-клубом у жовтні проведено презентацію та прес-конференцію, присвячені Місії Принца, забезпечено декілька публікацій, зокрема в журналі „Діловий вісник” ТПП України опубліковано статтю щодо економічного потенціалу Бельгії та її підприємницьких зв’язків з Україною. Питання підготовки до Місії обговорювалися під час декількох двосторонніх зустрічей вищого рівня: між Прем’єр-міністрами 13.10.2010 р., між Міністром закордонних справ України і Міністром економіки Бельгії 25.10.2010 та Міністром закордонних справ Бельгії 26.10.2010 р. Напередодні Місії відбулася аудієнція Посла України у Принца Філіпа, яка засвідчила жвавий інтерес до економічної співпраці з нашою країною. Посольством України було опрацьовано короткі характеристики кожної з бельгійських компаній-учасників Місії (109), цей матеріал розповсюджувався бельгійським Посольством у Києві з метою залучення якомога більшої кількості українських підприємств до Місії.
 
В ході Економічної Місії Принц Філіп провів зустрічі з Президентом України В. Ф. Януковичем, Прем’єр-міністром України М. Я. Азаровим, Віце-прем’єр-міністром С. Тігіпком, з керівництвом м.Києва, за участі близько 120 бельгійських та 200 українських представників 22 листопада відбувся бізнес-форум під головуванням Наслідного Принца та Глави українського уряду і Голови УСПП А. К. Кінаха та Президента Федерації підприємств Бельгії (ФПБ) Т. Лейзена. Під час форуму було підписано Угоду про співробітництво між УСПП та ФПБ. В ході Місії було також підписано 14 інших важливих контрактів та договірних документів у розвиток двосторонньої економічної співпраці. Проведено декілька тематичних семінарів за секторами: у сфері сільського господарства, харчової промисловості, відновлювальних джерел енергії та захисту довкілля, фінансової та банківської діяльності. Для кожного з членів бельгійської бізнес-делегації було підготовлено окрему програму, яка передбачала зустрічі з представниками зацікавлених українських підприємств. Окрім того, Посол України та радник Посольства України з економічних питань, які були відряджені до Києва для супроводження Місії, оперативно організовували на місці ділові зустрічі для членів бельгійської делегації.
 
Позитивний резонанс за результатами Економічної місії, який спостерігається як в українських, так і бельгійських ЗМІ та серед офіційних і ділових кіл, засвідчує високу оцінку і важливе значення здійсненого візиту та ефективність проведених бізнес-переговорів. Вже одразу після Місії зафіксовано наміри декількох секторальних бізнес-делегацій відвідати Україну та продовжити започаткований діалог.
 
Важливу роль у цьому відіграє Бельгійсько-український бізнес-клуб, за сприяння якого вже через два тижні після Місії Посольством 09.12.2010 р. проведено семінар для місцевих підприємців щодо підготовки до футбольного чемпіонату Європи 2012 р. за участі Директора турніру, керівника МОК „ЄВРО-2012 Україна” М. Лубківського. В ході семінару український представник високо оцінив активну участь бельгійського бізнесу у проектах з підготовки України до Євро-2012, зокрема таких компаній, як „DessoSportSystems”, „Barco”, „Periprotect”, “Schreder” та інш., а також висловився на підтримку подальшої співпраці з Бельгією.
 
За сприяння Бізнес-клубу Посольство здійснює супровід декількох важливих двосторонніх економічних проектів. Зокрема, бельгійська компанія „ACP Belgium” має намір інвестувати в Україну до 50 млн.євро для промислової переробки СО2 у вугільну кислоту. У серпні Посольством було організовано для представників компанії та здійснено супровід на зустрічах з керівництвом УСПП, Асоціації хімічних виробників України, Черкаської ОДА та хімічного підприємства „Азот” (м.Черкаси). В ході Економічної місії у листопаді „ACP Belgium” підписала декілька контрактів з ВАТ „Одеський припортовий завод” на будівництво хімічного виробництва з переробки СО2.
 
Перспективним вважається проект співпраці з бельгійськими компаніями „Zetes” та „CSC” у сфері електронного врядування. У серпні за сприяння Посольства організовано відвідання в Бельгії підприємства з виробництва електронних ідентифікаційних документів керівництвом Держкомінформнауки України. У листопаді проведено семінар з презентацією згаданих компаній в м.Києві за участі 50 представників від 12 українських міністерств та відомств, у т.ч. МВС, СБУ, Держприкордонслужби, ЦВК, Асоціації українських банків та інш. В листопаді Посольством організовано зустріч представників цих компаній з заступником Міністра освіти і науки України В.І ченком з метою обговорення можливостей бельгійської участі у модернізації української електронної системи „Освіта”. Опрацьовується питання залучення згаданих компаній до вдосконалення системи паспортного прикордонного контролю та продажу і контролю квитків в рамках підготовки до Євро-2012.
 
Посольство докладало зусилля для розвитку співробітництва у сфері транспорту. Зокрема, з метою врегулювання питання щодо несподіваного припинення у червні авіакомпанією МАУ прямого повітряного сполучення з Бельгією було вжито низку заходів, у т.ч. проведено зустріч Посла України з керівником Генеральної дирекції цивільної авіації Бельгії. З 27 вересня звітного року прямі авіарейси МАУ між Києвом та Брюсселем було відновлено. Продовжувалося тісне міжпортове співробітництво. Протягом 2010 р. стажування в Учбовому центрі Антверпенського порту пройшли 11 українських фахівців портового господарства.
 
Серед пріоритетних напрямків діяльності Посольства залишалося питання просування українського експорту. Протягом року Посольством та його економічною службою, яку успішно реорганізовано відповідно до Указу Президента України від 08.04.2010 р. №522, опрацьовано близько 80 запитів, що надійшли з України з пропозиціями щодо розвитку експорту української продукції. З них близько 50 стосувалися конкретних експортних пропозицій таких товарів, як: машинобудівельна продукція від Херсонського суднобудівельного заводу, АТ „Норд”, ВАТ „Конвеєр” ЗАТ „Електроприлад” тощо, мінеральна продукція (антрацит, паливні брикети, вермикуліт, граніт, марганець, сіль), вироби металургії (труби, металоконструкції, плаский прокат), продукти агропромислового комплексу (зернові, цукрові вироби, рибопродукція, спирт, мед тощо), мінеральні добрива та хімічна продукція, товари деревообробки, паперової і текстильної промисловостей, фармацевтичні товари (бетакаротин) та інші.
 
Активна робота проводилася із запитами місцевих компаній щодо можливого імпорту продукції з України. Опрацьовано близько 20 запитів такого характеру, які стосувалися в основному товарів металургії і будівництва (металобрухт, цемент, арматура) та хімічної промисловості (вироби з гуми, пластику і ПВХ, ангідрит амонію). В контексті розвитку українського експорту протягом року проведено близько 15 зустрічей з представниками бельгійських компаній та взято участь у 9 заходах економічного характеру, у т.ч. виставкових. Не менш важлива увага приділялася роботі з просування експорту українських послуг, де було опрацьовано близько 20 запитів з України та з Бельгії, зокрема, щодо транспортно-логістичних, будівельних, туристичних, юридичних та банківських послуг, послуг із застосування видобувних технологій. Аналіз експортної роботи засвідчує в багатьох випадках неготовність українських компаній продовжити переговори з потенційними імпортерами після внесення експортних пропозицій.
 
Значну роботу проведено Посольством у сфері виставкової діяльності. Опрацьовано близько 25 пропозицій щодо виставкових заходів в Україні та в Бельгії. 7-9 травня 2010 р. Посольство забезпечувало участь України у міжнародній виставці „Вина і смаки світу” в м.Дінан в якості почесного гостя з центральним виставковим стендом. Зусиллями Посольства вдалося отримати надзвичайно привабливі умови для представлення продукції українських харчовиків (безкоштовні виставкова площа, транспортування, обслуговування). Пропозиції щодо виставки неодноразово надсилалися на адреси близько 100 алко- та виноробних, м’ясомолочних, кондитерських, бакалійних підприємств, на всі облдержадміністрації та регіональні ТПП, залучено Мінекономіки, Мінагрополітики, „Укрвинпром”. На жаль, українські товаровиробники виявили слабку зацікавленість до участі у виставці. Не зважаючи на це, Посольству вдалося залучити та представити на виставці продукцію таких брендів, як Харківський завод шампанських вин, „Золота амфора”, „Шабо”, „Колоніст”, „Хортиця”, „Немиров”, „Оболонь”, „Клінков”, „Чумак” та інш. Українська продукція викликала підвищений інтерес бельгійських відвідувачів, а за результатами виставки представники ХЗШВ підписали попередній контракт на експорт своїх товарів до Бельгії.
 
За результатами українсько-бельгійської товарної торгівлі у 2010 р. Держкомстат України зафіксував збільшення обсягів експортно-імпортних операцій на 27,1% (945,201 млн.дол.США). При цьому український експорт збільшився на 27,6% (356,908 млн.дол.США), імпорт зріс на 26,8% (588,294 млн.дол.США). Негативне сальдо двосторонньої товарної торгівлі зменшилося у 2010 р. до 184,4 млн.дол.США (у 2009 р. воно становило -231,4 млн.дол.США).
 
На 2,2% збільшилася двостороння торгівля послугами, обсяг якої зафіксовано на рівні 302,199 млн.дол.США. При цьому український експорт послуг збільшився на 4,6% (239,321 млн.дол.США), а імпорт зменшився на 6,3% (62,878 млн.дол.США). Позитивне для України сальдо торгівлі послугами збільшено до 176,4 млн.дол.США (у 2009 р. воно складало 161,5 млн.дол.США).
 
З точки зору товарної структури (дані Євростату), основне місце у двосторонній торгівлі посідала у 2010 р. товарна група 12 (за УКТЗЕД – насіння і плоди олійних рослин), у першу чергу завдяки українському експорту до Бельгії рапсу для виробництва біопального. Питома вага цієї продукції в українському експорті до Бельгії склала 38,9% з обсягом у 109,877 млн.євро та динамікою зростання, порівняно з 2009 р. -19,9%. Протягом 2010 р. до Бельгії було експортовано майже 282 тисячі тон цієї продукції.
 
Наступною за обсягами експорту-імпорту стала група товарів 27 (енергетичні продукти), де обсяг українського експорту збільшився майже в 5 разів (+497%) з обсягом 64,971 млн.євро. Торгівля цією групою товарів, збільшилася в першу чергу, за рахунок українського експорту до Бельгії вугілля-антрациту, поставки якого склали 597,6 тисяч тон на суму в 63,1 млн.євро, а питома вага в українському експорті до Бельгії склала 23%.  
 
Поставки з України до Бельгії продукції металургійної промисловості (група 72) склали 34,6 млн.євро із зростанням на 63,4%; зросли на 12,2% експортні поставки готового одягу з України (група 62 – 22,4 млн.євро); дещо зменшилися поставки дерева і виробів з нього (10,9 млн.євро). 
 
До найважливіших статей двосторонньої торгівлі слід віднести групу 84 (реактори, котли, машини, апарати тощо), в першу чергу за рахунок імпортних поставок цієї продукції з Бельгії на суму в 63,3 млн.євро в основному для потреб сільського господарства та компресорні апарати.
 
Традиційно важливими в українському імпорті з Бельгії були також: фармацевтична продукція (62,6 млн.євро), в основному - лікарські засоби із змішаних продуктів для терапевтичного або профілактичного застосування (вакцини) на суму в 42,8 млн.євро; вироби з пластмас та полімерних матеріалів (50,4 млн.євро); інші продукти хімічної промисловості (група 38 – 44,8 млн.євро).
 
За даними Держкомстату, протягом 2010 р. відбулося зростання бельгійських інвестицій в українську економіку на 2,18% до обсягу 65,5 млн.дол.США. В Україні присутні також значні непрямі бельгійські інвестиції, як наприклад, інвестиції найбільшої у світі броварної корпорації “Anheuser Busch InBev” в українське пивоварне підприємство “САН ІнБев Україна”. Окрім того, в разі реалізації інвестиційних намірів вищезгаданої компанії „ACP Belgium”, яка має намір інвестувати в Україні до 50 млн.євро, обсяг бельгійських ПІІ в Україні має суттєво зрости вже ближчим часом.
 
Українських інвестицій до Бельгії Держкомстатом не зафіксовано.
 
 
 
 
 
 
 
 
Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Індонезія Ірак Іран Ісландія Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кіпр Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Мальта Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Пакистан ПАР Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
IT та телекомунікації Будівництво Валюта Вироби з чорних та інших некоштовних металів Географічне розташування Державний устрій Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку Зв'язок ЗЕД Інвестиції Інформаційно-аналітичні послуги Інше машинобудування Інші послуги Каміння, скло, кераміка Консалтингові послуги Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Митно-тарифне регулювання Міжурядова комісія Мінеральна сировина Населення Нетарифне регулювання Святкові дні Страхування Товари агропромислового комплексу Товари легкої промисловості Товари чорної металургії Транспорт Транспортно-експедиційні послуги Туризм Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки