Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
США
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Полтавська обласна державна адміністрація
«Структура сайту влаштовує, інформація доступна для зацікавлених користувачів, функціональні можливості сайту відповідають потребам»

Украинские нефтепродукты
Українсько-американське співробітництво в енергетичній сфері (2005 – 2009 рр.)  
Параметри: Інвестиції, Законодавство у сфері ЗЕД, ЗЕД, Економічне співробітництво, Енергоносії

 

Русскоязычный заголовок: Украинско-американское сотрудничество в сфере энергетики (2005 – 2009 гг.)
 
 
Українсько-американське співробітництво в енергетичній сфері (2005 – 2009 рр.)
 
 
 
Визначення Президентом України В. А. Ющенком і Президентом США Дж. Бушем у своїй Спільній заяві від 4 квітня 2005 року співробітництва у сфері енергетики як одного з пріоритетів стратегічного партнерства між Україною і США у ХХІ сторіччі становить політичну основу для подальшого системного довгострокового співробітництва у цій сфері.
 
Діалог у галузі енергетики було ініційовано з метою налагодження співпраці в напрямку реструктуризації та реформування енергетичного сектору України з тим, щоб сприяти інвестиціям, диверсифікувати джерела енергопостачання України, зменшити її енергетичну залежність, підтримати комерційну конкуренцію в євразійських енергетичних секторах і підвищити ядерну безпеку. Важливого значення також має визначена у Спільній заяві домовленість сторін співробітничати в процесі завершення Плану заходів із створення об‘єкту «Укриття» на ЧАЕС.
 
Після проголошення пріоритету співробітництва у сфері енергетики сторони провели важливі переговори з метою з‘ясування позицій і погодження спільних дій. Зокрема, у травні 2005 року міністр енергетики США С.Бодмен відвідав Київ, де мав переговори з вищим керівництвом України і міністром палива та енергетики. У листопаді 2005 року у Вашингтоні проведено переговори Прем‘єр-міністра України з міністром енергетики США за участю міністра палива та енергетики України.
 
У грудні 2006 року відбувся візит до США Прем’єр-міністра України, який разом з Міністром палива та енергетики України провів зустріч з Міністром енергетики США С.Бодменом. Під час зустрічі, зокрема, обговорювались питання участі України в міжнародних енергетичних проектах. Американська сторона повідомила про свою цілковиту підтримку проектів з диверсифікації джерел енергопостачання та транспортування енергоносіїв на міжнародні ринки.
 
У січні 2006 року відбувся візит Секретаря РНБО України до Вашингтона, який зустрічався з заступником міністра енергетики США К.Селлом. Секретар РНБОУ висловився на користь залучення американських досвіду та ноу-хау у впровадженні енергозберігаючих технологій для промислових підприємств та підприємств житлово-комунального господарства, налагодження контактів з відповідними американськими компаніями. Американська сторона наголосила на готовності Міністерства енергетики США ознайомити українських експертів з американським досвідом розвитку енергетики.
 
У квітні 2008 року під час візиту Президента США до України в рамках підписаної Дорожньої карти пріоритетів українсько-американського співробітництва була де-юре створена окрема робоча група з питань енергетичної безпеки, яка має сприяти зміцненню регіональної та глобальної енергетичної безпеки, а також подальшому розвитку двостороннього енергетичного співробітництва. Під час візиту до України у липні 2009 року Віце-президент США Дж. Байден підтвердив налаштованість нової Адміністрації розвивати енергетичне співробітництво в такому форматі.
 
Свідченням готовності уряду США розвивати стратегічне партнерство з Україною у сфері енергетики є підтримка Державним департаментом Сполучених Штатів позиції України в процесі вирішення проблеми щодо порядку постачання до України і транзиту українською територією російського природного газу, висловлену у грудні 2005 – січні 2006 років, а також під час відключення Росією газопостачання до України та ЄС у січні 2009 року.
 
Слід відзначити зацікавленість американського бізнесу до роботи в Україні та інвестування в енергетичну галузь нашої країни. Такий інтерес підтвердили на зустрічі з Прем‘єр-міністром України у листопаді 2005 року керівники американських енергетичних компаній Holtec International (технології схову відпрацьованого ядерного палива), CH2M Hill (виведення з експлуатації Чорнобильської АЕС, фінансування підготовки українських студентів для атомної енергетики України, модернізація газотранспортної системи України, розробка ядерного циклу України), AES (електроенергетика).
 
Одним з практичних результатів співпраці в енергетичній сфері стало укладення 26 грудня 2005 року контракту між НАЕК «Енергоатом» і американською компанією Holtec International щодо побудови в Україні центрального сховища відпрацьованого ядерного палива для прийняття палива з атомних реакторів типу ВВЕР трьох українських АЕС (Південноукраїнської, Рівненської і Хмельницької), а також підписання чергової угоди в березні ц.р. Створення сховища буде найбільшою інвестицією в енергетичну галузь України з боку компанії США і найбільшим контрактом для американських компаній, укладеним після помаранчевої революції 2004 року, а із загальної вартості контракту у 150 млн. доларів близько 90 % буде профінансовано власне компанією Holtec International. Крім того, з боку ЧАЕС до компанії Holtec International надійшло запрошення до співробітництва в рамках ЧФУ у сфері технологій переробки відпрацьованого ядерного палива з трьох реакторів цієї станції.
 
На сьогоднішній день між двома країнами діють такі двосторонні угоди, що стосуються високотехнологічного співробітництва у сфері енергетики:
 
  • Угода між Урядом України та Урядом США щодо підвищення експлуатаційної безпеки, зниження ступеня ризику експлуатації та зміцнення систем регулювання цивільних атомних об‘єктів в Україні від 25 жовтня 1993 (дію Угоди продовжено до 25 жовтня 2008 року);
  • Угода між Урядом України та Урядом США стосовно проекту кваліфікації ядерного палива для України від червня 2000 року (дію Угоди продовжено шляхом обміну дипломатичними нотами у 2005 році).
 
Серед американських енергетичних компаній існує значна зацікавленість у розробці по всьому світу нових родовищ нафти й газу. Світова кон’юнктура цін на енергоносії у значній мірі сприяє залученню коштів на світових фінансових ринках для інвестування у проекти, пов’язані з видобутком та транспортуванням вуглеводнів. Американські компанії виявляють зацікавленість в інвестуванні у проекти з видобування нафти й газу в Україні, зокрема в басейні Чорного та Азовського морів, а також на суходолі. Цікавлять американських інвесторів також проекти у галузі альтернативної та відновлювальної енергетики, а також енергозбереження.
 
За оцінками іноземних експертів, у разі створення сприятливого інвестиційного клімату, зрозумілого регулятивного середовища, а також підвищення прозорості функціонування енергетичної галузі Україна могла б залучити понад 3 млрд. дол. США у розвиток національного нафтогазового сектору. Американські фахівці вважають, що наявні в Україні запаси нафти й газу, які підлягають комерційній експлуатації, можуть суттєво знизити залежність України від імпортних енергоносіїв. На їх думку, у поєднанні з послідовною та ефективною політикою в галузі енергозбереження та раціонального використання енергоресурсів наша держава могла б суттєво підвищити рівень власної енергетичної незалежності.
 
Перспективним напрямком двостороннього співробітництва в сфері енергетики також може стати залучення досвіду США до реалізації програм енергозбереження та розвитку альтернативної енергетики. Сполучені Штати є одним з світових лідерів у інвестуванні та розробці нових енерготехнологій, зокрема виробництва різних видів етанолу, метанолу, виробництва палива з вугілля, біомаси, використання гібридних та електричних двигунів, створення екологічно чистих вугільних електростанцій. Поряд із зусиллями Уряду та Конгресу США приватні енергетичні компанії приділяють значну увагу розробці та реалізації політики зменшення нафтової залежності, а також широкомасштабного запровадження нової культури енергоспоживання. Використання досвіду та ноу-хау енергокомпаній США у зазначеній сфері, залучення технічної допомоги та новітніх технологій дозволило б Україні суттєво поліпшити стан власної енергетичної безпеки.
 
У 2009 році Посольство успішно завершило консультації з американською стороною щодо формалізації роботи двосторонньої робочої групи з енергетичних питань. 28 жовтня 2009 року у м.Вашингтон відбулось установче засідання «Українсько-американської робочої групи з питань енергетичної безпеки» (US-Ukraine Energy Security Working Group), співголовами якої виступили Заступник міністра палива та енергетики України С.М. Павлуша та Спеціальний посланник Державного департаменту США з питань енергетичної безпеки Євразії Р. Морнінгстар.

Під час першого засідання Групи були розглянуті такі питання як співробітництво в сфері ядерної енергетики, європейська та євразійська енергетична безпека, модернізація української газотранспортної системи, підвищення енергоефективності, реформи українського енергетичного сектору, надання технічної допомоги. Політичною основою для створення та діяльності двосторонньої робочої групи з енергетичних питань є підписана у 2008 році Дорожня карта пріоритетів українсько-американських відносин. Американська сторона відзначила важливість й актуальність започаткування роботи механізму Робочої групи для розширення існуючих та започаткування нових можливостей в сфері енергетичної безпеки, а також укріплення стратегічного партнерства між Україною та США.
 
 
 
Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Гвінея Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Індонезія Ірак Іран Ісландія Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кіпр Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Мальта Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Пакистан ПАР Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
Валюта Географічне розташування Державний устрій Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку ЗЕД Інвестиції Інше машинобудування Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Міжурядова комісія Населення Національна символіка Нетарифне регулювання Святкові дні Товари агропромислового комплексу Товари кольорової металургії Товари фармацевтичної промисловості Товари хімічної промисловості Товари чорної металургії Транспорт

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки