Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
США
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Міністерство закордонних справ України
«Міністерство закордонних справ України вбачає створений під егідою Міністерства економіки України веб-портал «Державна підтримка українського експорту» є дієвим інструментом висвітлення торговельного потенціалу нашої держави та просування вітчизняної продукції на світові ринки»

Украинские нефтепродукты
Економічний потенціал американського штату Іллінойс  
Параметри: ЗЕД, Економічне співробітництво

Економічний потенціал американського штату Іллінойс

 

Штат Іллінойс — п’ятий за кількістю населення (близько 13 млн. чол.) і 25-ий за площею штат, що знаходиться на Середньому Заході США. Хоча адміністративною столицею штату є місто Спрінгфілд, найбільше і найвідоміше місто Іллінойсу та його бізнес-столиця – Чикаго. Цікаво, що штат Іллінойс ще називають «Землею Лінкольна» чи «Штатом прерій» (60% території займають прерії).

 

Уряд штату Іллінойс

 

Іллінойс завжди відігравав важливу роль в політичному житті США. Загалом штат Іллінойс «подарував» США вже трьох Президентів – Авраама Лінкольна, Уїліса Гранта та Барака Обаму. Крім того, Рональд Рейган народився і зростав в Іллінойсі.

ВВП Іллінойсу перевищує 600 млрд. дол. — це 5-те місце в США після Каліфорнії, Техасу, Нью-Йорку та Флоріди. Цей багатий на корисні копалини (зокрема, вугілля, нафта і газ, цинк) та сільськогосподарське виробництво (вирощування і переробка кукурудзи (2-ге місце в США), сої, пшениці; тваринництво і рибне господарство тощо) штат є одним з промислових лідерів Сполучених Штатів. При цьому ¾ усіх виробничих потужностей штату сконцентровано в його північно-східній частині та Чикаго. Провідною галуззю штату є хімічна промисловість, друге місце посідає машинобудування, третє – харчова промисловість. Крім того, важливу роль в економіці Іллінойсу відіграють металургія, виробництво електроніки та комп’ютерної техніки, енергетика, видобування вугілля та нафтогазова промисловість. В Іллінойсі розташовані штаб-квартири 31-єї компанії, які включені до рейтингу «FORTUNE 500», зокрема «Боїнг», «Катерпіллер», «Моторола», «Крафт Фудз», «Аббот Лабораторіс» та інші. Окреме місце в економіці штату посідає туризм і сфера послуг (фінансова сфера, освіта і книговидавництво, логістичні і медичні послуги). Іллінойс посідає перше місце в США у атомній енергетиці – у штаті працює 6 атомних станцій (11 реакторів). Сьогодні в Іллінойсі активно розвивається альтернативна енергетика: хоча на сьогодні вітрова енергетика забезпечує усього 1,7% потреб штату, до 2025 року планується за рахунок відновлювальних джерел енергії, зокрема вітрової, сонячної енергетики та біопалива забезпечити до 25% усіх потреб. Крім того, Іллінойс є важливим автомобільним, залізничним і морським транспортним вузлом і логістичним центром країни (в Чикаго знаходиться один з найбільших у світі аеропортів – «O'Hare International Airport» – другий за обсягами перевезень аеропорт США).

Ключовими чинниками, які вигідно вирізняють Іллінойс серед інших штатів регіону, традиційно є такі: привабливі податкові умови (корпоративний податок на прибуток – 9,5 %, унікальні транспортні комунікації і логістика та високо кваліфікована робоча сила). Згідно з офіційними даними Бюро статистики праці США, середня річна заробітна плата по штату Іллінойс у 2011 році склала 48 тис. дол. США.

Окреме місце в регіоні належить бізнесовій і комерційній перлині штату – місту Чикаго. Зручне місце розташування Чикаго, розгалужена транспортна система, значний економічний потенціал міста сприяли тому, що значна кількість провідних національних компаній (зокрема, «Google Inc.», «Microsoft», «Ropes&GrayLLP», «Hil-Rom Holdings Inc.», «Accenture's U.S. business» тощо), а також кілька відомих світових корпорацій (у т.ч. «Simens A.G.», «The German manufacture», «Evraz Inc.», «LG Electronics») відкрили свої регіональні офіси в Чикаго.

 

Федеральні інвестиційні програми Іллінойсу

 

Владою штату реалізується кілька інвестиційних програм, участь у яких можуть взяти також й іноземні компанії, зокрема:

                        1. Програма з розвитку громадської інфраструктури, яка спрямована на розширення та підтримку об’єктів місцевої інфраструктури.

                        2. Інвестиційна програма з підвищення кваліфікації, яка спрямована на підвищення продуктивності праці та посилення конкурентоспроможності компанії/виробництва.

                        3. Програма економічного зростання Іллінойсу пропонує компаніям, які започатковують свій бізнес в Іллінойсі, низку податкових пільг. При цьому мова йде про проекти, які безпосередньо зміцнюватимуть експортний потенціал штату.

 

Проект Плану економічного розвитку м.Чикаго

 

Крім того на сьогодні розробляється План економічного розвитку і створення нових робочих місць в Чикаго. У згаданому документі наводиться критичний аналіз основних тенденцій економічного розвитку Чикаго за останнє десятиріччя і визначаються першочергові завдання щодо посилення економічного потенціалу мегаполісу.

 

Співробітництво України зі штатом Іллінойс

 

Іллінойс входить до території консульського округу Генерального консульства України в Чикаго. В штаті Іллінойс знаходяться два міста-побратими українських міст: Київ – Чикаго та Бровари – Рокфорд.

Українським експортерам Іллінойс цікавий з точки зору можливості експорту зерна, хімічних добрив, будівельних матеріалів (зокрема, цементу), соняшникової олії.

9 листопада 2011 року в Чикаго відбувся один з етапів американської частини роуд-шоу Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами України. Метою заходу була презентація ключових національних інвестиційних проектів та залучення американських інвестицій на їх реалізацію. Особлива зацікавленість була виявлена до проектів, пов’язаних з використанням альтернативних джерел енергії, переробкою біомас, утилізацією твердого сміття.

У травні 2011 року, за сприяння Посольства України в США і Генконсульства України в Чикаго, було підписано «Меморандум про взаєморозуміння між Урядом України, Національним банком України та Чиказькою товарною біржею Інс. (СМЕ Group)». Укладення цього документу має на меті створення в Україні ринку товарних деривативів та сучасних умов для високотехнологічної біржової торгівлі деривативами – першочергово на зернові, а у подальшому – на інші види сільськогосподарської продукції та інші товарні групи (енергетика, метал, хімія тощо). На даний час Міністерством аграрної політики та продовольства України завершується виконання внутрішньо-державних процедур, необхідних для набуття чинності цим міжнародним документом. Водночас, у рамках положень Меморандуму «СМЕ Group» вже розпочала освітні програми для представників центральних органів виконавчої влади, Національного банку України та вітчизняного агропромислового сектору з поширення відповідних знань та досвіду своєї роботи у цій сфері. Зокрема, останній такий семінар відбувся в Києві 15 грудня 2011 року і був присвячений практиці використання ф’ючерсних контрактів.

 

Джерело: Бюлетень №8, лютий 2012, Відділ з економічних питань Посольства України в США

 

Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Індонезія Ірак Іран Ісландія Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кіпр Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Мальта Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Пакистан ПАР Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
Валюта Географічне розташування Державний устрій Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку ЗЕД Інвестиції Інше машинобудування Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Міжурядова комісія Населення Національна символіка Нетарифне регулювання Святкові дні Товари агропромислового комплексу Товари кольорової металургії Товари фармацевтичної промисловості Товари хімічної промисловості Товари чорної металургії Транспорт

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки